İskender Nişantaşı : Efsane Nihayet İstanbul’da!!

0 Shares
0
0
0
İskender Nişantaşı Salon
İskender Nişantaşı Salon

İskender söz konusu olduğunda kavram kargaşası o denli sarmış ki her yanı; nerede hangi dükkan var, kim bunu daha iyi yapar, orjinali nerede yenilir gibi ulvi sorular halk arasında sürekli tekrar edilip duruyor.

Doğal olarak pek sevgili Bursalılar ve meseleye eskiden beri hakim olanlar işin aslını gayet iyi biliyorlar, ama sokaktaki insanın kafası uzun zamandır karışık.

Net bir şekilde anlatalım, mekanda “Döner Kebap” ismiyle anılan bu mucizevi yemeğin mucidi İskender Efendi 1860’lı senelerde ilk defa bugün bildiğimiz anlamdaki pişirme yöntemini keşfetmiş ve o zamanlar İskender Efendi’nin Dönen Kebabı ismiyle anılan yemeğimiz onun vasıtasıyla bugünlere ulaşmış. Açık ve net!

İskender Bey’in oğlu Cevat Bey bugün Bursa’da herkesin bildiği Tayyare Kültür Merkezi yanındaki köşe dükkanda, yani önünde şimdilerde hep kuyruk olan mavi dükkanda 70 sene sevenleri ile buluşmuş ve sanatını icra etmiş.

Günümüzde ise Cevat Bey’in üç çocuğu, Neslihan, İlgihan ve İskender bu sanatı ilk günkü heyecan ile devam ettirmekteler.

İskender Nişantaşı Salon 2
İskender Nişantaşı Salon 2

Burada Döner Kebap ismiyle anılan efsanevi yemeğin belirleyici malzemesi döner gibi görünse de, İskender markasını tanımlayan esas özellikleri, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanında getirdikleri yoğurt ve altında yer alan yağlı pide parçaları.

Ayrıca, İskender’de yenilen dönerin eti herhangi bir dönerle karşılaştırılmamalı bana kalırsa. Döner kebabının yapıldığı et Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde ediliyor. Yağı daha az olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi ciddi şekilde etkiler.

İskender Nişantaşı Döner Kebap
İskender Nişantaşı Döner Kebap

Vee unutmayalım, Bursa’daki üç şubesi ve İskender Expres’leri saymazsak, yakın zaman kadar başka şubesi yoktu bu işletmenin. Şimdi, -bana kalırsa büyük bir haber bu- İstanbul’da ilk şubelerini açmış bulunuyorlar.

İskender Nişantaşı bu köklü kurumun Bursa’dan gelen etiyle, o kendine has lezzetini sunduğu ilk İstanbul lokantası.

Mekanı gayet ferah, modern ve düzenli bulduğumu, aydınlık atmosferini sevdiğimi belirtmeliyim. Mimari çalışmanın Mahmut Anlar’a ait olduğunu da ekledikten sonra, vitrinler ardında Cevat İskenderoğlu’nun antika el işi tabak koleksiyonunun sergilenmesinin ortama ayrı bir katkıda bulunduğunu vurgulayabilirim.

 

Burada mükemmele yakın bir yemek deneyimi yaşadığımı açıkça vurgulamam gerekiyor sevgili dostlar. Unutmadan, burada klasik usülde yapılmış döner kebap yemenin dışında, ayrıca üzerine parça et ilave edilmiş “etibol” versiyonunu da mideye indirebilirsiniz. (ben öyle yaptım!)

Döner kebabın öncesinde İskender Nişantaşı’nın kendine has patates kızartmalarını mideye indirdim. Çok da beğendim. Sonrasında ise beni ziyadesiyle mutlu kılan sütlü tel kadayıflarını bir solukta bitiriverdim. Kemalpaşa tatlıları da güzeldi, lakin kadayıf inanılmazdı.

İskender Nişantaşı Patates Kızartması
İskender Nişantaşı Patates Kızartması
İskender Nişantaşı Sütlü Tel Kadayıf
İskender Nişantaşı Sütlü Tel Kadayıf

Neticede, İstanbul’un hiçbir yerinde bulamayacağınız bir deneyimi yaşamak isterseniz İskender Nişantaşı’nı ziyaret etmeli ve işin erbabı olan bu lokantayı denemelisiniz. Kesin tavsiyemdir!

İskender Nişantaşı Döner Kebap
İskender Nişantaşı Döner Kebap

İskender Nişantaşı
Teşvikiye Mahallesi, Şakayık Sokak,
Park Palaca, No 67, Şişli, İstanbul

İskender Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

0 Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Payyar Ocakbaşı

Payyar Ocakbaşı: Fenerbahçe’deki Yeni Adresimiz

Fenerbahçe'nin en güzel yerinde, tanınmış şef Burak Zafer tarafından açılan Payyar Ocakbaşı'nı ziyaret ettikten sonra, sizlerle düşüncelerimi paylaşmasam olmazdı sevgili dostlar. Bu yazının konusu, çiçeği burnunda bu mekanın bende yarattığı hoş izlenimleri dışa vurmaktan ibarettir.
Aşçı Bacaksız

Afyon’da Müthiş Bir Lokanta: Aşçı Bacaksız

Bu sene UNESCO nezdinde "Gastronomi Şehri" ünvanını alan Afyon'un, bu ünvanı kazanmasına neden olan o müthiş etlerini yiyebileceğimiz lokantaların arayışındaydım şehre geldiğimde. Afyon sokaklarında keyifli keyifli dolaşırken Aşçı Bacaksız'ın kapısından içeri giriverdim ve hayat birkaç saatliğine güzelleşti sevgili dostlar.
Rita Deli

Rita Deli : Moda’da New York Rüzgarı

Avrupa'da küçücük mekanlar vardır. İnsanlar önünde kuyruk olur, siz de hayran hayran sıraya girip ne ile karşılacağınızı beklersiniz kuyrukta. Bana kalırsa Rita Deli de böyle bir işletme olmaya namzet. Çok beğendiğim tarihi bir Kadıköy binasının hemen altında küçücük bir dükkanda çalışıyorlar.
Tiritçi Mithat

Tiritçi Mithat: Konya’da Damağım Bayram Etti

Tarihi Tiritçi Mithat, Konya merkezde, hemen Aziziye Camii'nin civarında yer alan, her gidişimde aklımı başımdan alan tiridi ile gönlümü fetheden mükemmel bir lokanta. Bana kalırsa Konya'ya yolu düşen herkes, mutlaka bu müthiş mekana uğramalı ve tiridin tadına bakmalı. Kuzu etinin, pideyle, domates ve maydanozla kucaklaştığı bir efsane.