La Torre – (Le Meridien)

15 Shares
15
0
0

Beklenmedik bir tadım kucakladı beni geçen gün. Hiç hesapta yoktu, ani ve “ad hoc”tu; tabir-i caizse, “çikletten çıkmıştı”.

Gelen daveti dinlerken aklım başka yerdeydi açıkçası. Hayatın saçma sapan koşuşturmaları, angaryaları, iş güç, hastalık derken dağılmıştım biraz. Davet cümlesinin içinde “Le  Meridien… La Torre” gibi kelimelerin geçtiğini duyunca kendimi hemen toparlayıp biraz konsantre olmaya karar verdim.

Le Meridien‘e bir defa gitmiştim, lakin yemek için değil. Efsanevi bir manzaraya sahip BOAZ adlı barından sürekli bahsediyorlardı. Orayı da görmemiştim. Hemen toparlandım. Bazı fırsatlar her zaman önünüze gelmez, bazı davetler tesadüf değildir ve  kendilerine icabet etmek elzemdir, diye düşünerek Mekanist‘in yaptığı bu çağrıya kulak verdim.

La Torre, kendini “Akdeniz lezzetlerini Türk mutfağıyla birleştiren” bir lokanta olarak konumluyor sevgili dostlar, fakat bu tadımda, mekanın yerleşik menüsüne değil, her Salı sundukları, Türk-Fransız mutfağını bir araya getiren “Paristanbul” deneyimine tanık olma fırsatını yakaladık.

Özünde, adından da rahatlıkla anlaşılabileceği gibi, her tabakta geleneksel bir Türk yemeği ile bir Fransız lezzetini kombinleyen bir yaklaşım olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. İlk başta mesafeli yaklaştığım bu çalışmanın, yemeklerin tadına baktıkça hiç de fena olmadığı, hatta bana kalırsa, hayli üst seviye bir menü oluşturdukları kanaatine vardım.

Son dönemde böyle “icat çıkarmaya” meraklı şeflerin sayısı süratle artıyor ve bana kalırsa hiç de fena olmuyor bu durum.

Önce ortamı anlatalım: Çok yüksekte değiliz, ama yine de güzel şehir ışıkları var arka planda. Mekanın iç aydınlatması ise loş ve zevkli. İnsan hem eklektik, hem de zarif duran bu atmosferin içinde kendini asla yorgun hissetmiyor. Oturduğumuz büyük masanın üzerindeki ışıklandırma ise, artık tesadüf müdür bilinmez, tam yemeklerin üzerine denk geliyor. Masalar dolu. Otel müşterileri olduklarını tahmin ettiğim pek çok milletten insan sohbet ederek yemeklerin tadına varıyorlar. Bütün bunlara hafif hafif çalan bir keman sesi de ilave olunca kendimi iyi hissediyorum. La Torre atmosfer olarak şık bir ambiyans yaratmış.

Tadımımıza “Head Chef” Erol Sarıdoğan da eşlik ediyor ve attığımız her adımda bizi bilgilendirerek tadımın daha keyifli geçmesini sağlıyor. Bazı dünyadan kopuk ve kendini gökyüzünde gören, “her şeyi bilen” şeflerin aksine çok mütevazi ve cana yakın bir insan.

Önce Salad Niçoise & Hamsi Turşusu indiriyoruz mideye.Bana kalırsa hoş bir lezzeti var.Hamsi turşusunun saldırgan tadı ile zeytin, patates, haşlanmış yumurta, Fransız fasülyesinin nispeten yumuşak lezzeti birbirleriyle sakin bir denge oyunu oynuyorlar adeta.

IMG_7883

Ardından közlenmiş patlıcan, sucuk ve peynirli krep, kırmızı biber veloute ihtiva eden Crepe  ve Sucuk süslüyor masayı. Bendenizin de, evdeki şahsi laboratuvarımda zaman zaman bu ikiliyi çaktırmadan öpüştürmüşlüğüm vardır. Krep ve sucuk, pek popüler bir kombinasyon olmasa da, aslında birbirlerine çok yakışırlar. Bu yemeğin tatlı “buluşu” ise krebin üzerindeki beşamel sos bana kalırsa, zira bu sosun içine de sucuk koymuş şef. İşte bu beklenmedik bir durum.

IMG_7917

Sonraki durağımız  steak tartar, acılı ezme, poşe edilmiş bıldırcın yumurtası, yoğurt, pancar turşusu ve çıtır ekmeklerden oluşan Steak Tartare & Acılı Ezme adlı çalışma. Bendeniz, oldum olası steak tartara bayılırım. Burada da, bıldırcın yumurtası ile birlikte ağzıma attığım tartarın enfes uyumu bana büyük hazlar yaşatıyor diyebilirim. Acılı ezme de kararında acısıyla “çok sırıtmayan” bir bölümü yemeğin. Fakat esas şaşırtıcı olan ve bu tabaktan aklımda kalan sanınım ezme pancar turşusu. Ağzımda güller açtıran bu hoş sürpriz için şefe teşekkür etmeyi borç biliyorum.

IMG_7903

Derken sıra, Bouillabaisse soslu levrek, kabak çiçeği dolması, bebek havuç, sote edilmiş deniz börülcesi ve taze nane köpüğünden meydana gelen Bouillabaisse & Dolma‘ya geliyor. Bendeniz Bouillabaisse denilen yemeğin hiçbir zaman büyük bir destekleyicisi olmadım. Ne Marsilya’da menbaında tadına bakarken, ne de sözgelimi Berlin’de KaDeWe’nin üstündeki gurme katında mideye indirirken. Açıkçası sevemedim. Yine de, bu tabaktaki kabak çiçeği dolmasının çok lezzetli olduğunu söylemeden edemeyeceğim.

IMG_7925

Et de eksik olmuyor masamızdan.  Bourguignon, pastırmalı ve keçi peynirli mantı, kök sebzelerden oluşan çok lezzetli bir yemek geliyor önüme. Etin uzun sürede pişerek masaya konduğunu anlamak için işin uzmanı omaya gerek yok. Lakin bir “icat” daha var bu tabakta! İçindeki keçi peyniri (hastasıyım) ve pastırma ile, hayatımda yediğim en güzel mantılardan birisi olmaya namzet bu önemli keşfi anlatmak çok güç. Bana kalırsa, sadece bu pastırmalı mantıdan yapan bir dükkan açarak bundan zengin olmak mümkün. Tadı padişahlara layık.

IMG_7937

Finalde sıcak çikolatalı kek, rakı sorbesi, beyaz peynir, kavun espumalı Fondant au Chocolat ve  cevizli balkabaklı tart, kaymaklı dondurma, tahin pekmez sos ile hazırlanmış Tarte Tatin & Cevizli Balbakağı Tatlısı adlı iki kombinasyonu yiyoruz. Bana kalırsa çikolatalı kek standart, cevizli balkabaklı tart gayet lezzetli, ama hepsinden önemlisi Rakı Sorbet enfes! Bundan yirmi sene önce aynı cümlede yer almaları ciddi bir “oksimoron” teşkil edecek olacak Rakı ve Sorbet ile burada müthiş bir sonuç yaratılmış. Yine şefi tebrik etmekten başka yapacak bir şey kalmıyor bana.

IMG_7947

IMG_7951

Netice ise bana kalırsa çok net: Memlekette ne kadar “icat çıkaran” şef olursa, o kadar güzel işler yapılıyor. Bu menüyü her Salı 155 TL karşılığında Le Meridien’in La Torre adlı lokantasında tadabilirsiniz.

Bol yemekli günler!

15 Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

1924 Rejans Restaurant

TOKİSTANBUL Bugün eski İstanbul’dan pek bir şey kalmadı elimizde. “Nerede Direklerarası’ndaki o eski Ramazanlar?” gibisinden bir şeyler geveleyip,…
Olden 1772

OLDEN 1772 : O İhtişama Bu Yemekler Olmuş Mu?

Olden 1772 'yi beylik sözlerle anlatmak bir hayli zor; "Babil'in Asma Bahçeleri" mi desem, "Roma'nın Son Günleri" mi diye sayıklasam? Bilemiyorum! Öyle bir ortam düşünün ki, içine girdiğinizde kendinizi insanoğlunun başarıları karşısında alabildiğine ufacık hissedeceksiniz. Öyle bir parıltı girdabına kapılacaksınız ki buraya adım attığınızda, bunu inşa eden o yaratıcı beynin kıvrımlarına aynı anda hayranlık, gıpta, kıskançlık, sevgi ve öfke ile bakakalacaksınız.

Mürver Restaurant : İstanbul’un En İyisi

Mürver Restaurant hiç şüphesiz İstanbul'un en keyifli, lezzetli ve başarılı restoranı. Burada kendimi mutlu ve huzurlu hissediyorum. Tatlardaki istikrar ve ustalık, her ziyaret edişimde beni şaşırtıyor. Novotel'in tepesindeki bu muhteşem manzaralı mekanı en kısa sürede ziyaret ediniz.
Fıccın

Fıccın Restaurant: Eşi Benzeri Olmayan Bir Dünya

İstanbul'da, hatta belki de Türkiye'de Osetya yemeklerinin en güzel örneklerini sunan mükemmel bir lokanta anlatacağım şimdi sizlere. Fıccın, gabın, velibah, tulen çorbası gibi insanın damağında güller açtıran yemekleri deneyimleyebileceğiniz Fıccın Restaurant. Bugüne kadar bu mekanı ziyaret etmediyseniz, mutlaka bu yazıyı okuyun derim.
FIREROOM ATAŞEHİR

FIREROOM ATAŞEHİR: BİR SOKAK LEZZETLERİ ŞÖLENİ

Ataşehir'de açılan Fireroom, fine dining dokunuşları ile sokak lezzetleri sunma trendinin en yeni temsilcisi. Hazer Amani'nin imzasını taşıyan mekanın kokoreç, burger, falafel, churros gibi farklı mutfakların ürünlerini bir araya getiren bir yapısı olduğunu özellikle vurgulamamız gerekiyor.