Peymane

18 Shares
18
0
0

Hep önünden geçtiğiniz, “Bir gün şuraya bir gitsem,” deseniz de zaman içinde kendinize verdiğiniz bu sözü bir türlü tutamadığınız; ilerleyen senelerde basında yazılanları okudukça, “Gidecektik işte şuraya,” diye hayıflandığınız mekanlar vardır. İşte benim açımdan Peymane böyle bir lokanta.

Hafiften seyyahvari bir öyküsü var: Beyoğlu Balo Sokak’ta açılmış 2004 senesinde, oradan Asmalımescit‘e geçmiş ve o bölgenin aşırı hareketlenmesinin ardından şu anda bulunduğu Tomtom mahallesindeki yerinde almış soluğu. Beş katlı, restore edilmiş tarihi bir binada hizmet veriyor.

İnsanı şaşırtan “Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane” etkisi yaratan bir mekan Peymane. Boğazkesen Caddesi’ndeki daracık girişinden içeri adımınızı atıp küçük yemek odasını gördüğünüzde, arkada sizi bu kadar büyük bir bahçenin beklediğini asla tahmin etmiyorsunuz.

3

Evet, kocaman bir bahçe, ortasında etkileyici bir ocakbaşı, fonda çalan “beklenmedik” caz, rakının anasonuyla kucaklaşan güzelim kebap kokusu, mekanın yan komşusu olan, bir zamanların Fransız Yetimhanesinin heybetli (ama azıcık da metruk) varlığı ve hafif bir esintiyle zaman zaman kendini hissetiren Boğaz havası… Bu hoş atmosferde yemek yemenin keyfi bir başka oluyor sevgili dostlar.

peymane-ocakbasi

Peymane‘nin Anadolu mutfağını merkezine yerleştiren karma bir menüsü var. Elazığ usülü içli köfte yapıyorlar mesela. Kıvırcık kuzu etleri Kırklareli’nden geliyor. Odun fırınında erittikleri peynirleri Antakya’dan, fıstıklı baklavaları Antep’ten geliyor. Klasik kebapların yanı sıra uykuluk, böbrek şiş, ciğer, tavuk kokoreç, dürüm şeklinde sunulan Peymane kebapları ön plana çıkıyor.

Ben burada közde patlıcan, humus, Peymane salatası, “havuçlu-kabaklı”, Elazığ usülü içli köfte ve fındık lahmacun deneyimledim ana yemek faslına geçmeden evvel. Humus 10 numaraydı. Salata hafif, içli köfte pek lezizdi.

thumb_IMG_3843_1024

Ardından çok beğendiğim bir çöp şiş indirdim mideye. Burayı ziyarete giderseniz muhakkak denemenizi öneririm.

thumb_IMG_3860_1024

Sonrasında “madalyon”, kanat, terbiyeli şiş, Peymane kebap, kuzu pirzoladan oluşan bir karışık et tabağının tadına baktım. Burada özellikle incecik kesilmiş madalyon ve kuzu pirzolası çok hoşuma gitti. Peymane kebabı ise, böreğimsi yapısı ile farklı bir lezzetti.

thumb_IMG_3868_1024

Bu kadar tuzlu yedikten sonra finali coşkulu bir tatlı seçkisi ile yapmadan olmazdı. Fıstıklı baklava, portakallı irmik helvası ve dondurma, ayva tatlısı ve künefe ile hem de…

thumb_IMG_3870_1024

Sonuç olarak ortamdan, yediklerimden, müzikten, yani toplam paketten memnun kaldım Peymane‘de. Doğal olarak bunca zamandır ziyaret etmediğim için de kendimi bir hayli suçladım. Değişik bir deneyim için tavisye ederim.

Ufak bir Not: Bu anlattığım dışında Şişhane’de de bir şube açtı Peymane. Bir mani olmazsa orayı da mutlaka ziyaret edeceğim.

Peymane
Tomtom Mahallesi, Boğazkesen Caddesi,
No 65/1, Beyoğlu, İstanbul

18 Shares
1 comment
  1. şişhane şubesini ziyaret etmeyin derim. çok sıradan ve olumsuz bir deneyim yaşadım. İşletme mantığını değiştirmeleri lazım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Payyar Ocakbaşı

Payyar Ocakbaşı: Fenerbahçe’deki Yeni Adresimiz

Fenerbahçe'nin en güzel yerinde, tanınmış şef Burak Zafer tarafından açılan Payyar Ocakbaşı'nı ziyaret ettikten sonra, sizlerle düşüncelerimi paylaşmasam olmazdı sevgili dostlar. Bu yazının konusu, çiçeği burnunda bu mekanın bende yarattığı hoş izlenimleri dışa vurmaktan ibarettir.
Aşçı Bacaksız

Afyon’da Müthiş Bir Lokanta: Aşçı Bacaksız

Bu sene UNESCO nezdinde "Gastronomi Şehri" ünvanını alan Afyon'un, bu ünvanı kazanmasına neden olan o müthiş etlerini yiyebileceğimiz lokantaların arayışındaydım şehre geldiğimde. Afyon sokaklarında keyifli keyifli dolaşırken Aşçı Bacaksız'ın kapısından içeri giriverdim ve hayat birkaç saatliğine güzelleşti sevgili dostlar.
Rita Deli

Rita Deli : Moda’da New York Rüzgarı

Avrupa'da küçücük mekanlar vardır. İnsanlar önünde kuyruk olur, siz de hayran hayran sıraya girip ne ile karşılacağınızı beklersiniz kuyrukta. Bana kalırsa Rita Deli de böyle bir işletme olmaya namzet. Çok beğendiğim tarihi bir Kadıköy binasının hemen altında küçücük bir dükkanda çalışıyorlar.
Tiritçi Mithat

Tiritçi Mithat: Konya’da Damağım Bayram Etti

Tarihi Tiritçi Mithat, Konya merkezde, hemen Aziziye Camii'nin civarında yer alan, her gidişimde aklımı başımdan alan tiridi ile gönlümü fetheden mükemmel bir lokanta. Bana kalırsa Konya'ya yolu düşen herkes, mutlaka bu müthiş mekana uğramalı ve tiridin tadına bakmalı. Kuzu etinin, pideyle, domates ve maydanozla kucaklaştığı bir efsane.