Kup Griye Nedir
Kup Griye, 1954 senesinde, Baylan Pastanesi‘nin kurucusu Filip Lenas‘ın büyük oğlu olan Harry Lenas‘ın icat etmiş olduğu müthiş bir tatlıdır.
Orijinal yazılışı “Coupe Grillée” olan bu nefis tatlı, içinde yakılmış şeker bulunması ve dönemin modasına uygun olarak kadehte servis edilmesine bağlı olarak bu ismi almıştır. (coupe = kadeh /grillée = yanmış)
Öylesine beğenilmiştir ki, bu güzide tatlının ünü Türkiye sınırlarını aşmış, Avrupa’daki pastanelerde Coupe Baylan ismiyle satılmaya başlamıştır.
Benim için Kup Griye, çocukluğumdan beri sık sık, Kadıköy’deki Baylan Pastanesi’nde mideye indirdiğim muhteşem bir ödüldür.
Bu mükemmel tatlı vanilyalı ve karamelli dondurma kullanılarak yapılır. Dondurmanın yanı sıra pastanenin özel balbadem, karamel sosu ilave edilir ve kremşanti de katılır.
Yaşımız itibariyle şeker ile ilişkimiz daha düzeyli hale geldiğinden mütevellit, Kup griye yeme sıklığımız ne yazık ki ayda bire düşmüştür. Lakin bu bile güzel bir durumdur.
Kup Griye Nasıl Yapılır
Hiç vakit kaybetmeden sizlere bir Kup Griye tarifi vermek isteriz.
Kadehin içine birer top vanilyalı ve karamelli dondurma atılır öncelikle.
Bu müthiş güzelliklerin üzerine Baylan’a özel hazırlanan karışım bal badem dökülür ve bir top vanilyalı dondurma daha eklenir.
Bu dengeli karışımın üzerine karamel sosu ilave edilerek harika bir birliktelik yaratılır.
Hepsinin tepesine kremşanti koyulur, fıstık serpilir.
En nihayetinde kedi dili ile süsleme yapılır.
Bu tarif 1954 yılından beri hiç değişmemiştir.
Bizim tavsiyemiz, kedi dilini elinize alıp tatlının içine bandırmanız ve ilk lokmanın keyfine bu ritüeli uygulayarak varmanızdır.
Kup Griye Nerede Yenir
Aslında bu güzide tatlının adresini daha ilk cümlemizde vermiş bulunduk. O zaman bu nefaseti mideye indirebileceğiniz Baylan Pastanesi‘nden biraz bahsedelim sizlere.
Baylan Pastanesi’nin yaşı cumhuriyete eşit, yani 1923 senesinde, Filip Lenas tarafından Loryan Pastanesi adıyla Beyoğlu’nda kurulmuş. Hemen ardından 1925’te Karaköy şubesi açılmış. 1928’te Beyoğlu şubesi Luvr Apartmanı’na taşınmış. 1934’te “Baylan” ismi kullanılmaya başlanmış. 1961’de ise benim pek sevdiğim Kadıköy şubesi açılmış.
Karaköy’de, bugün Nordstern Oteli’nin bulunduğu binanın altında 1954 senesinde ayakta durularak tatlıların yendiği “bar” tarzı bir mekan açmışlar. İşte efsane Kup Griye, ilk defa burada görücüye çıkmış.
1952’de Avrupaya eğitime giden Harry Lenas, Avusturya ve Almanya’da pastacılık eğitimi alıp Türkiye’ye döndükten sonra, 1954’te Kup Griye’yi icat etmiş bu yazımıza konu olan tatlı, ilk defa Karaköy’deki bu Avrupai Cafe’deki yüksek barda sevenleriyle buluşmuş.
O gün bugündür de hayatımızda…
Üstelik, ellili ve altmışlı yıllarda pek çok edebiyatçının da buluşma noktası olmuş Baylan Pastanesi. Hatta edebiyatta “Baylancılar” diye bir akım olduğundan bile söz açabiliriz rahatlıkla. Atilla İlhan, Behçet Necatigil, Haldun Taner, Cemal Süreya, Peyami Safa, Orhan Kemal, Sait Faik gibi isimleri bu yıllarda Baylan’da sık sık görmek olasıdır.
Sonuç: Tadı Her Zaman Damağımızda
Bize kalırsa paranın satın alabileceği en güzel tatlılardan birisidir Kup griye.
Baylan Pastanesi 2009 yılında Altınmarka gibi büyük bir markaya satılmış ve Harry Lenas yakın zamanda aramızdan ayrılmış olsa da, Baylan eski günlerdeki gibi varlığını sürdürmekte, Kup Griye de damaklarımızı çatlatmaya devam etmektedir.