Baba Söğüş : İstanbul’da Kelle Söğüş Yemek İsteyenlere

0 Shares
0
0
1
Baba Söğüş - Kelle Söğüş
Baba Söğüş – Kelle Söğüş

BABA SÖĞÜŞ’TE YEDİĞİMİZ İZMİR SÖĞÜŞ YA DA KELLE SÖĞÜŞ NEDİR?

Söz konusu olan bu yemek insanları ikiye bölen, kutuplaştıran, “ya bir, ya da sıfır” kördüğümüne doğru iteleyen bir tarzın ürünü desek yeridir. Kime sorsanız ya yüzünü buruşturup “Ağzıma sürmem” ya da gözlerinin içi gülerek “Bayılırım” diyor kelle söğüş için.
Bendenize ise bu soruyu sorduğunuzda alacağınız güzide cevabı tahmin edebiliyorsunuzdur diye düşünmekteyim:

“B-A-Y-I-L-I-Y-O-R-U-M!!!”.

İlk tattığım günden beri damağımdan anısı hiç silinmeyen ve her daim eksikliğini hissederek peşinden koştuğum bir yemek İzmir söğüş. Aslen Niğde yöresinin bir reçetesi olmasına karşın, zaman içinde İzmir’in tapulu malı haline gelmiş, bu kente adımınızı attığınızdan itibaren varlığını hissettiren bir güzelliğe dönüşmüş. İzmir’e geldiğinizde yediğiniz kelle söğüşün Niğdeli ustaların elinden çıktığını gördüğünüzde şaşırmayın diye veriyorum bu ön bilgiyi.

Kelle söğüş nasıl yapılır sorusuna gelince…

Soğuk suda bir süre bekletildikten sonra, kuzu kellenin bir güzel yıkanıp temizlenmesi gerekiyor önce. Ardından önce kaynar suya atılıp bir güzel  fokurdatılması, uzun bir süre de kısık ateşte pişirilmesi ve nihayetinde de soğuk suda yıkanıp bekletilmesi lazım. Sonra dolaba atıyorsunuz bir miktar daha beklemesi için. Neticede söğüş haline gelince alıp bir güzel ayıklamak kalıyor geriye. Yanak, dil, beyin gibi kısımları kelleden ayırmanız elzem bu yemeği layıkıyla yapabilmeniz için.

Ayırdığınız etleri bıçakla ince ince kıydıktan sonra içine soğan, yeşillik, domates, kimyon, toz kırmızı biber de ilave ederek servise hazır hale getirebilirsiniz. Bunu porsiyon olarak yiyebileceğiniz gibi, İzmir’de popüler olduğu şekliyle lavaşın içine dürüp mideye indirmeniz de bir seçenek. Ben çoğu kez bu şekilde yediğimi itiraf etmeliyim sevgili dostlar.

Baba Söğüş - Kelle Söğüş
Baba Söğüş – Kelle Söğüş

İSTANBUL’DA KELLE SÖĞÜŞ NEREDE YENİR : BABA SÖĞÜŞ

İzmir söğüş nasıl yapılır sorusunun cevabını da verdikten sonra, ikinci önemli meseleye uzanalım hemen. İstanbul’da İzmir söğüş yiyebileceğimiz neresi var? Bu sorunun cevabı çok kolay aslında. Hiç düşünmeden Baba Söğüş diye yanıtlarım bana böyle bir soru yönelten olduğu zaman.

Beşiktaş Çarşı‘nın en merkezi yerinde çıkar karşınıza Baba Söğüş. Bulmanız inanılmaz kertede kolaydır. Yine de size yardımı olsun diye yazının sonuna bir harita koyuverdim sevgili dostlar.

Baba Söğüş - Dış Görünüş
Baba Söğüş – Dış Görünüş

Mekan küçük, şirin ve birkaç masalık bir yerdir. Burada, yukarıda anlattığım şekliyle bir kelle söğüş mideye indirmek hayatta alınabilecek en büyük zevklerden birisidir. Açık konuşmam gerekirse, İzmir’de aldığım tadı burada yakalayabildiğimi gördüm ve çok memnun kaldım.

Benden söylemesi, aç gidin! Bol bol, çok çok yiyin ve kendinize bir ziyafet çekin burada!

BABA SÖĞÜŞ BİR SAKATAT CENNETİ AYNI ZAMANDA

Baba Söğüş sadece bir söğüşçü mü peki? Kesinlikle hayır! Aynı zamanda bir sakatat cenneti burası. Ben söğüşümü mideye indirmeden önce bir kelle paça çorbası içtim mesela. Her yudumun tadını çıkarmak için sakin sakin içtim, keyfine vardım bu muhteşem güzelliğin.

Baba Söğüş - Kelle Paça Çorbası
Baba Söğüş – Kelle Paça Çorbası

Baba Söğüş’te sakatat aşıklarının keyfine göre hemen her şey var. Burada çorba olarak İşkembe, kelle paça, ayak paça ve mercimek içebiliyorsunuz.  Uykuluk, ciğer ızgara, arnavut ciğeri, tandır kuzu kelle, işkembe kavurma, dana kuyruk güveç, dil ızgara, yürek ızgara, böbrek ızgara, koç yumurtası kavurma, koç yumurtası ızgara, dalak, beyin kavurma, beyin kızartma, sakatat çöp şiş gibi bir sürü seçenek mevcut burada.

Baba Söğüş - Menü
Baba Söğüş – Menü

Kısacası, bendeniz mekanı söğüşü için ön plana çıkartmış olsam da, buradaki sakatat cümbüşünü irdeleyebilmek için ayrıca ziyaret etmem de elzem oldu diyebilirim.

SÖZÜN ÖZÜ: BABA SÖĞÜŞ’E GİDİN!

Az bulunur kıymette bir dükkan burası sevgili dostlar. Bana kalırsa hiç kaybetmeden Beşiktaş Çarşı’da soluğu alın ve mekana bir uğrayın. Burada yediğimiz yemeklerinin çoğunun sağlığa yararlı olduğunu gözüm kapalı söyleyebilirim.

Her şey bir yana Beşiktaş Çarşı’nın içinde tekdüze, hemen hepsi birbirinin kopyası haline gelmiş lokanta, meyhane ve kahvelerin arasında Baba Söğüş bir mücevher gibi parlıyor ortaya koyduğu farklarla.

Henüz gitmediyseniz büyük kayıp!

BABA SÖĞÜŞ
Sinanpaşa Mahallesi, Şehit Asım Caddesi,
No 35/A, Beşiktaş, İstanbul

Baba Söğüş Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

1 Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Payyar Ocakbaşı

Payyar Ocakbaşı: Fenerbahçe’deki Yeni Adresimiz

Fenerbahçe'nin en güzel yerinde, tanınmış şef Burak Zafer tarafından açılan Payyar Ocakbaşı'nı ziyaret ettikten sonra, sizlerle düşüncelerimi paylaşmasam olmazdı sevgili dostlar. Bu yazının konusu, çiçeği burnunda bu mekanın bende yarattığı hoş izlenimleri dışa vurmaktan ibarettir.
Aşçı Bacaksız

Afyon’da Müthiş Bir Lokanta: Aşçı Bacaksız

Bu sene UNESCO nezdinde "Gastronomi Şehri" ünvanını alan Afyon'un, bu ünvanı kazanmasına neden olan o müthiş etlerini yiyebileceğimiz lokantaların arayışındaydım şehre geldiğimde. Afyon sokaklarında keyifli keyifli dolaşırken Aşçı Bacaksız'ın kapısından içeri giriverdim ve hayat birkaç saatliğine güzelleşti sevgili dostlar.
Rita Deli

Rita Deli : Moda’da New York Rüzgarı

Avrupa'da küçücük mekanlar vardır. İnsanlar önünde kuyruk olur, siz de hayran hayran sıraya girip ne ile karşılacağınızı beklersiniz kuyrukta. Bana kalırsa Rita Deli de böyle bir işletme olmaya namzet. Çok beğendiğim tarihi bir Kadıköy binasının hemen altında küçücük bir dükkanda çalışıyorlar.
Tiritçi Mithat

Tiritçi Mithat: Konya’da Damağım Bayram Etti

Tarihi Tiritçi Mithat, Konya merkezde, hemen Aziziye Camii'nin civarında yer alan, her gidişimde aklımı başımdan alan tiridi ile gönlümü fetheden mükemmel bir lokanta. Bana kalırsa Konya'ya yolu düşen herkes, mutlaka bu müthiş mekana uğramalı ve tiridin tadına bakmalı. Kuzu etinin, pideyle, domates ve maydanozla kucaklaştığı bir efsane.

Şazeli

Nerden başlasam, nasıl anlatsam… Girizgah yapmadan yazıya mı girsem? Yoksa hiç girmesem de boş boş ekrana mı baksam?…